Dziś przepis na jedne z moich ulubionych roślinnych pulpetów. Kiszona kapusta i passata pomidorowa nadają im cudownego aromatu oraz sprawiają, że są nieco wilgotne. Śmiało można jeść je także na zimno następnego dnia.
Pyszne kotlety z kiszonej kapusty
Składniki na ok. 15 sztuk:
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki suchej niepalonej kaszy gryczanej
- 1/2 szklanki suchego brązowego ryżu
- 2 szklanki kiszonej kapusty
- 6 łyżek naturalnej passaty pomidorowej
- 1 duża marchew
- 1 mała cebula
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka rozmarynu
- 1 łyżka cząbru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Kaszę oraz ryż opłucz, a następnie zalej ok.3 szklankami wody. Gotuj do czasu aż wchłoną wodę i zmiękną.
- Cebulę i marchew zetrzyj/posiekaj na małe kawałki lub zmiksuj za pomocą blendera.
- Warzywa wymieszaj ze sobą, dodaj przyprawy, sos sojowy, passatę, olej kokosowy oraz mąkę ziemniaczaną. Dorzuć ugotowaną kaszę i ryż.
- Za pomocą łyżki, umieść na papierze do pieczenia 15 porcji powstałej masy. Odczekaj aż wszystko ostygnie (wtedy masa będzie bardziej zwarta), a następnie za pomocą dłoni uformuj kotlety.
- Umieść je na 30 minut w rozgrzanym do 170°C piekarniku.
O takiej wersji kotletów jeszcze nie słyszałam :)
OdpowiedzUsuńmmmm ale smakowicie wyglądają!
OdpowiedzUsuńOooo nigdy nie słyszałam o takich kotletach, ale wyglądają całkiem pysznie :D
OdpowiedzUsuńTeż lubię takie, chociaż nie jestem veganką :D
OdpowiedzUsuń