Ostatnio nabrałam ochoty na nowe, orientalne smaki. Padło na chińszczyznę, w wersji wegańskiej, bez tłuszczu. Ta kolorowa potrawa jest nie tylko bardzo pikantna, ale i wyjątkowo smaczna! Świetnie nadaje się do podania na obiad lub kolację w chłodne jesienne lub zimowe dni. Do jej użycia po raz pierwszy wykorzystałam sos sojowy - wybór padł na produkt marki Tao Tao o dość przyjaznym, pozbawionym zbędnych ulepszaczy składzie. Danie świetnie smakuje także na drugi dzień, dlatego warto od razu przygotować większą porcję.
Aromatyczna pikantna chińszczyzna z ryżem
Składniki na ok. 6 porcji:
- 1 cukinia
- 0,5 kg pieczarek
- 3 marchewki
- 1/3 selera
- 2 pietruszki
- 1 czerwona papryka
- 2 czerwone cebule
- 1 ostra papryczka
- 150g kukurydzy
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm startego imbiru
- 2 szklanki suchego brązowego ryżu
- 2-3 łyżki curry
Pikantny sos:- 2/3 szklanki passaty pomidorowej
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
- Cukinię pokrój w kostkę, skrop sosem sojowym, papryką w proszku i odstaw do lodówki.
- Przygotuj pikantny sos: wszystkie składniki umieść w małej miseczce i dokładnie wymieszaj.
- Marchew, seler i pietruszkę obierz, a następnie pokrój w słupki i wrzuć na kilka minut do gorącej wody lub gotuj przez chwilę na parze (tak aby wciąż były chrupiące). Wstaw ryż.
- Oczyszczone pieczarki pokrój na małe kawałki, a następnie umieść je na suchej patelni/woku i praż do czasu aż zmniejszą objętość i puszczą wodę (potem przelej ją do naczynia z sosem).
- Dorzuć posiekaną cebulę, po kilku minutach dorzuć gotowane wcześniej warzywa, cukinię, posiekaną w kostkę paprykę i kukurydzę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty imbir. Po chwili zalej wszystko przygotowanym sosem i gotuj przez około kwadrans mieszając od czasu do czasu.
- Podawaj z ryżem wymieszanym z curry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.