Nie wiem jak nazwać ową potrawę - przypomina nieco bigos, ale nie ma w niej przecież nawet grama mięsa... Można się nią jednak nieźle najeść!
Potrawka z soczewicy i kiszonej kapusty z purée ziemniaczanym
Składniki na 4 porcje:
- 2/3 szklanki suchej zielonej soczewicy
- 1 marchewka
- 1 szklanka kiszonej kapusty
- 30 dag pieczarek
- przecier pomidorowy (200g)
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka cząbru
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Purée :
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Soczewicę opłucz, zalej wodą, a następnie gotuj przez ok. 25 minut.
- Ziemniaki obierz, pokrój w kawałki i ugotuj na parze lub w wodzie.
- Marchewkę zetrzyj na tarce, pieczarki pokrój na kawałki. Soczewicę i pozostałe składniki (oprócz ziemniaków) umieść w dużym garnku, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około kwadrans.
- Ugotowane ziemniaki zblenduj z przyprawami. Podawaj ze świeżym rozmarynem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.