Najprostsze rozwiązania są zwykle najzdrowsze, dlatego ostatnio stawiam głównie na takie potrawy. Przygotowanie tego pysznego deseru jest niezwykle łatwe i szybkie, a co istotne, z pewnością zasmakuje on niemal każdemu. Dzięki odpowiednio dobranym dodatkom takie danie poprawi także Waszą odporność i rozgrzeje Was w chłodne dni.
Kasza jaglana ze słodkim dyniowo-jabłkowym musem
Składniki na 2-3 porcje:
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 szklanka startej dyni
- 2 jabłka
- garść daktyli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- plasterek imbiru
- Kaszę opłucz, a następnie zalej szklanką wody i gotuj na małym ogniu aż do wchłonięcia przez nią całej wody.
- Pozostałe składniki zmiksuj na mus za pomocą blendera (lub zetrzyj na tarce), a następnie przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut.
- Ugotowaną kaszę wymieszaj dokładnie z gorącym musem. Do środka możesz dorzucić dodatkową porcję daktyli pokrojonych na kawałki.
napewno pyszne. I zdrowe ;)
OdpowiedzUsuń