Wegańskie kotlety z pieczarek i pietruszki
Składniki na ok. 10 sztuk:
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1/4 szklanki suchej niepalonej kaszy gryczanej
- 1/4 szklanki suchego brązowego ryżu
- 1 mała cebula
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- 5 pieczarek
- 1 korzeń pietruszki
- garść świeżej natki pietruszki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Kaszę oraz ryż opłucz, a następnie zalej ok.2 szklankami wody. Gotuj do czasu aż wchłoną wodę i zmiękną.
- Cebulę, natkę i pieczarki posiekaj na małe kawałki lub zmiksuj za pomocą blendera. Pietruszkę (korzeń) zetrzyj na tarce.
- Warzywa wymieszaj ze sobą, dodaj przyprawy, sos sojowy, olej kokosowy oraz mąkę ziemniaczaną. Dorzuć ugotowaną kaszę i ryż.
- Za pomocą łyżki, umieść na papierze do pieczenia 20 porcji powstałej masy. Odczekaj aż wszystko ostygnie (wtedy masa będzie bardziej zwarta), a następnie za pomocą dłoni uformuj kotlety.
- Umieść je na 25 minut w rozgrzanym do 170°C piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.