Wegańskie pulpety z sosem pomidorowym
Składniki na ok. 20-25 sztuk:
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki suchej niepalonej kaszy gryczanej
- 1/2 szklanki suchego brązowego ryżu
- 10 łyżek naturalnej passaty pomidorowej
- 1 duża marchew
- 1 cebula
- 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- garść świeżej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka kamunu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- pieprz
- sól
sos pomidorowy: - 1 szklanka naturalnej passaty pomidorowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
- sól
Przygotowanie:
- Kaszę oraz ryż opłucz, a następnie zalej ok.3 szklankami wody. Gotuj do czasu aż wchłoną wodę i zmiękną.
- Cebulę, pietruszkę, marchew zetrzyj/posiekaj na małe kawałki lub zmiksuj za pomocą blendera.
- Warzywa wymieszaj ze sobą, dodaj przyprawy, sos sojowy, passatę, olej kokosowy oraz mąkę ziemniaczaną. Dorzuć ugotowaną kaszę i ryż.
- Za pomocą łyżki, umieść na papierze do pieczenia 20-25 porcji powstałej masy. Odczekaj aż wszystko ostygnie (wtedy masa będzie bardziej zwarta), a następnie za pomocą dłoni uformuj kotlety.
- Umieść je na 30 minut w rozgrzanym do 170°C piekarniku.
- Przygotuj sos: wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, a następnie gotuj przez chwilę.
wyglądają cudnie, muszę koniecznie skorzystać z przepisu
OdpowiedzUsuń