Dziś podzielę się z Wami przepisem na przygotowanie mojej ulubionej słodkiej przekąski na jesień. Popularne płatki owsiane zastąpiłam ryżowymi i jaglanymi, a zamiast zwykłego mleka zdecydowałam się na roślinne - dlatego deser jest dość lekki. Dzięki owocom - zarówno świeżym, jak i suszonym, całość nabrała pysznego słodkiego smaku. Smacznego!
Bananowo-jabłkowe płatki ryżowe z bakaliami
Składniki na 2 małe porcje:
- 1 szklanka płatków ryżowych
- 1/2 szklanki płatków jaglanych
- 1 szklanka mleka roślinnego (np. ryżowego)
- 1 banan
- 1 jabłko
- garść świeżej żurawiny
- kilka łyżek bakalii
- cynamon
- sok z cytryny
- Płatki zalej mlekiem roślinnym oraz jedną szklanką wody, odstaw na kwadrans.
- Banan, jabłko i żurawinę posiekaj na małe kawałki.
- Płatki gotuj na małym ogniu, po kilku minutach dorzuć posiekane owoce.
- Całość skrop sokiem z cytryny i udekoruj bakaliami oraz cynamonem (oraz ewentualnie miodem).
Muszę wypróbować! Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńoo mniam! cudo <3 też jadę na bezglutenie, celiakia...
OdpowiedzUsuń