Tęsknicie za tradycyjnymi sycącymi zupami, ale obawiacie się, że takie dania nie należą do najzdrowszych? Zamiast obejść się smakiem, przygotujcie wersję roślinną, która jest nie tylko równie pyszna, ale jednocześnie o wiele lżejsza. Dziś dowiecie się jak stworzyć aromatyczny wegański kapuśniak, który rozgrzeje Was w chłodne jesienne wieczory.
Tradycyjny wegański kapuśniak
Składniki na duży garnek:
-
40 dag kiszonej kapusty
-
5 sporych ziemniaków
-
2 duże marchewki
-
1 pietruszka
-
1/4 selera
-
1 cebula
-
kostka wędzonego tofu
-
wegański bulion warzywny (może być w kostce)
-
1 łyżeczka oleju kokosowego
-
3 łyżki sosu sojowego
-
płaska łyżka wędzonej papryki mielonej
-
łyżeczka papryki słodkiej mielonej
-
szczypta ostrej papryki mielonej
-
łyżeczka kamunu
-
łyżka majeranku
- szczypta rozmarynu.
-
8-9 ziarenek ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
-
pieprz
- sól
-
W garnku rozpuść olej kokosowy, dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę.
-
Po kilku minutach wlej ok. litr wody, dodaj bulion, sos sojowy i przyprawy (z wyjątkiem wędzonej papryki i rozmarynu).
- Dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i seler, a po paru minutach startą marchew i pietruszkę.
-
Oddzielone wędzone brzegi tofu pokrój w kostkę i
dołóż do gotującej się reszty.
- Przed końcem, gdy ziemniaki w wywarze zaczną mięknąć, dodaj kiszoną kapustę oraz wędzoną paprykę i rozmaryn. Gotuj do miękkości ziemniaków, a następnie odstaw na kilka chwil (lub nawet dobę), aby całość nabrała aromatu.
wygląda fenomenalnie i na pewno tak samo smakuje
OdpowiedzUsuńBuziaki :*