Jeśli znudziły Was przepisy na proste dania, spróbujcie zrobić coś bardziej zróżnicowanego :) Poniższą kompozycję wypatrzyłam w jednej z ulubionych restauracji. Postanowiłam odtworzyć ją w domu i oto efekt!
Przepyszne wegańskie burrito z ryżem i "wędzoną" kukurydzą
Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka suchej czarnej fasoli (lub puszka czerwonej fasoli)
- ryż brązowy i czerwony
- 1 puszka kukurydzy
- sałata
- pietruszka
- 1 cebula
- 1 mała czerwona cebulka
- 2 średnie marchewki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka kamunu
- 1/3 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
- 1 łyżka sosu sojowego
- wędzona papryka
- sok z cytryny
- olej kokosowy
- sól
- pieprz
- Fasolę umieść w misce, zalej wodą i odstaw na kilka godzin (lub na noc).
- Po przepłukaniu, fasolę przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez kilkadziesiąt minut.
- W garnku rozgrzej olej kokosowy (ok. 1 lyżeczkę), dorzuć pokrojoną na małe kawałki cebulę, po kilku minutach dodaj passatę, pokrojoną w plastry marchew oraz paprykę. Przypraw kamunem, chili, kolendrą, sosem sojowym oraz solą i pieprzem.
- Kiedy marchew będzie miękka, dodaj fasolę i wędzoną paprykę, a następnie skrop sokiem z cytryny.
- Podawaj z natką pietruszki, kukurydzą wymieszaną z łyżeczką wędzonej papryki i odrobiną oleju, surówką z sałaty i czerwonej cebuli oraz ryżem.
Jak smacznie to wygląda, chętnie zrobię w wolnej chwili :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się przepis, to są moje smaki :)
OdpowiedzUsuńPychota :D Lubię takie dania ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę przyrządzić takie danie ^^ Pozdrawiam ♥
OdpowiedzUsuńwy-stardoll.blogspot.com