Krem z pieczonych buraków z serem feta i kiełkami
Składniki na ok. 3-4 porcje zupy:
- 1 kg buraków
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka tymianku
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka sosu sojowego
- naturalny bulion warzywny
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- kiełki
- słonecznik
- ser feta
- Buraki umyj, pokrój na kawałki i owiń folią aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piecz przez godzinę.
- Cebulę i czosnek posiekaj na małe kawałki i smaż na małym ogniu przez kilka minut. Dorzuć pokrojone w kostkę buraki (ze skórką lub bez), jabłko oraz tymianek, smaż jeszcze przez chwilę.
- Całość zalej bulionem lub wodą, dodaj ostrą paprykę, sól, pieprz i sos sojowy.
- Po ugotowaniu zblenduj wszystko na równomierny krem, a następnie skrop sokiem z cytryny.
- Krem udekoruj kiełkami, pokrojonym w kostkę serem feta i ziarnami słonecznika.
pysznie i zdrowo! :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńMój blog
Odwdzięczam się za każdą obserwacje :*
Its made from beets, i am sure it must be very healthy , nutritious and yummy too.
OdpowiedzUsuńhttps://clickbystyle.blogspot.in/