Sezon na szpinak rozpoczęty! Osobiście uwielbiam przygotowywać z niego pyszne surówki. Świetnie komponuje się chociażby z pomidorami oraz awokado. Dodanie ziaren i oleju sprawi, że taki posiłek będzie sycący, natomiast musztarda nada całości wspaniałego aromatu.
Surówka ze szpinakiem, awokado i pomidorami
Składniki na 1 dużą porcję:
- kilka garści świeżego szpinaku
- 2 małe pomidory
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- garść migdałów
Sos:
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju np. kokosowego
- 1 łyżka naturalnej musztardy
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka soku z cytryny
- czosnek (najlepiej w płatkach)
Przygotowanie:
- Szpinak dokładnie umyj, osusz i posiekaj. Pomidory oraz obrane ze skórki awokado pokrój na kawałki.
- Przygotuj sos mieszając ze sobą wszystkie składniki.
- Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie ze sobą wymieszaj, udekoruj namoczonymi wcześniej ziarnami sezamu i słonecznika oraz obranymi ze skórki migdałami.
Uwiekbiam takie sałatki ;)
OdpowiedzUsuńmniam !! mam na nia ochote !
OdpowiedzUsuń