Dziś przepis na kolejne klopsy. Tym razem o smaku curry, z aromatycznym i prostym do przygotowania sosem z porów. Taki obiad będzie nie tylko pyszny, ale z pewnością przyciągnie uwagę swoim oryginalnym wyglądem.
Wegańskie bezglutenowe klopsy z sosem z pora
Składniki na 20-25 sztuk:
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki suchej niepalonej kaszy gryczanej
- 1/2 szklanki suchego brązowego ryżu
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki curry
- 1,5 łyżeczki kamunu
- 1,5 łyżeczki ostrej papryki
- pieprz
- sól
sos: - 1-2 pory (bez liści)
- 1-2 cm kawałek papryczki chili
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Kaszę oraz ryż opłucz, a następnie zalej ok.3 szklankami wody. Gotuj do czasu aż wchłoną wodę i zmiękną.
- Cebulę posiekaj na małe kawałki.
- Marchew zetrzyj na tarce, wymieszaj z cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami i mąką ziemniaczaną. Dorzuć ugotowaną kaszę i ryż, wymieszaj.
- Za pomocą łyżki, umieść na papierze do pieczenia 20-25 porcji powstałej masy. Odczekaj aż wszystko ostygnie (wtedy masa będzie bardziej zwarta), a następnie za pomocą dłoni uformuj klopsy.
- Umieść je na 20 minut w rozgrzanym do 160°C piekarniku (opcjonalnie).
- Przygotuj sos: por pokrój w plasterki, wrzuć do rondelka i wlej do środka kilka łyżek wody. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut co chwilę mieszając. Po chwili zblenduj wszystko na gładką masę, a następnie dorzuć przyprawy i pokrojoną drobno papryczkę. Gotuj jeszcze przez chwilę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.