Jeśli nie macie pomysłu na wykorzystanie jarmużu oraz awokado, spróbujcie tej prostej i smacznej surówki. Przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę, a pyszny domowy sos bez wątpienia sprawdzi się lepiej od tych gotowych z paczki ;) Składniki, których użyłam mają w sobie mnóstwo wartości odżywczych, dlatego taka porcja to prawdziwa bomba witaminowa. Awokado zawiera zdrowe tłuszcze, a także poprawia urodę, jarmuż dostarcza mnóstwo witamin antyoksydacyjnych, a pomidor wzmacnia odporność.
Surówka z awokado, pomidorami i jarmużem
Składniki na 1 porcję:
- 1 liść jarmużu
- 1 pomidor
- 1/2 dojrzałego awokado
Sos:
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka octu jabłkowego
Przygotowanie:
- Jarmuż dokładnie umyj, osusz, usuń łodygi, a resztę porwij na kawałki. Pomidor oraz awokado pokrój na kawałki.
- Przygotuj sos: do oleju dodaj rozgnieciony czosnek, sól, zioła, ocet.
- Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie ze sobą wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.