Ten kto powiedział, że rezygnacja z mięsa oznacza pożegnanie z pysznymi klopsami, z pewnością nie należał do zbyt kreatywnych osób. Wystarczy kilka zdrowych składników, a danie to znów może wylądować na Waszym talerzu - w zdecydowanie lepszej odsłonie! Nie zapomnijcie o sosie pomidorowym, który szczególnie przypadł mi do gustu. Smacznego!
Wegańskie klopsy soczewicowo-jaglane z aromatycznym sosem pomidorowym
Składniki na 20-25 sztuk:
- 2/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 2/3 szklanki suchej czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- pieprz
- sól
sos pomidorowy: - 2 szklanki naturalnej passaty pomidorowej
- 10 pieczarek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżki octu jabłkowego
- pieprz zielony
- sól
- świeży koperek
Przygotowanie:
- Kaszę i soczewicę opłucz, a następnie zalej ok.2,5 szklankami wody. Gotuj do czasu aż obie wchłoną wodę i zmiękną.
- Cebulę posiekaj na małe kawałki, a następnie podsmaż na oleju kokosowym.
- Marchew zetrzyj na tarce, wymieszaj z cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami i siemieniem lnianym i mąką ziemniaczaną. Dorzuć ugotowaną kaszę i soczewicę, wymieszaj lub zmiksuj wszystko na gładką masę za pomocą blendera.
- Za pomocą łyżki, umieść na papierze do pieczenia 20-25 porcji powstałej masy. Odczekaj aż wszystko ostygnie (wtedy masa będzie bardziej zwarta), a następnie za pomocą dłoni uformuj klopsy.
- Umieść je na 20 minut w rozgrzanym do 160°C piekarniku.
- Przygotuj sos: oczyszczone pieczarki pokrój na kawałki, a następnie umieść je na suchej patelni i praż do czasu aż zmniejszą objętość i puszczą wodę. Dodaj do środka passatę pomidorową, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez minimum kilkanaście minut.
- Klopsy podawaj z ziemniakami oraz świeżym koperkiem, polane obficie sosem pomidorowym.
se delicius!
OdpowiedzUsuń