To już kolejne bezglutenowe naleśniki jakie udało mi się zrobić - tym razem w wersji dla miłośników malin. Te piękne różowe owoce skrywają w sobie mnóstwo witamin i minerałów, a także wzmacniają odporność i opóźniają starzenie się. Latem naprawdę warto często po nie sięgać.
Bezglutenowe czekoladowe naleśniki z musem malinowo-bananowym
Składniki na ok.5 sztuk:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki wody
- 2 ekologiczne jajka
- 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 łyżka karobu lub kakao
Mus owocowy:
- garść malin
- banan
Przygotowanie:
- Jajka roztrzep z olejem, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj mus owocowy: po prostu zmiksuj ze sobą maliny i banana.
- Wlej kilka łyżek ciasta na rozgrzaną patelnię i poczekaj kilka minut. Gdy naleśnik zrobi się lekko sztywny, obróć go i smaż jeszcze przez chwilę na małym ogniu.
- Naleśnik posmaruj grubą warstwą kremu i udekoruj świeżymi malinami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.