Nie jestem fanką pieczonych bakłażanów, ale postanowiłam spróbować jak te ciekawe warzywa będą smakowały faszerowane ryżem i innymi dodatkami. Takie danie wygląda bardzo oryginalnie i można się nim najeść, mimo że jest całkowicie wegańskie.
Faszerowane ryżem bakłażany z sosem pomidorowym
Składniki:
- 2 średniej wielkości bakłażany
- garść świeżej pietruszki
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1/2 szklanki suchego brązowego ryżu
- 1 łyżeczka curry
- 4 łyżki oleju kokosowego
- sól himalajska
sos pomidorowy: - 1 szklanka naturalnej passaty pomidorowej
(lub kilka zmiksowanych pomidorów) - 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- sól himalajska
Przygotowanie:
- Ryż wrzuć do garnka z wodą i gotuj do miękkości.
- Bakłażany przekrój na pół. Za pomocą łyżki wydłub miąższ. Połowę z niego pokrój w kostkę i wrzuć do miski.
- Do naczynia dorzuć posiekaną cebulę, paprykę i pietruszkę. Dodaj ugotowany ryż, olej kokosowy, curry i szczyptę soli, a następnie wszystko wymieszaj.
- Połówki bakłażana wypełnij farszem i umieść w rozgrzanym do 170°C piekarniku na ok.45 minut.
- Przygotuj sos pomidorowy: do garnka wlej passatę pomidorową, a następnie dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodaj przyprawy i ocet, gotuj przez ok. 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.