Jeśli do tej pory zajadaliście się kupnymi chrupiącymi nachosami ze sklepów, mam dla Was dobrą wiadomość - możecie przygotować je także sami i to zaledwie z kilku składników! Polecam jeść je razem z pomidorowym dipem - pycha.
Bezglutenowe gryczane nachosy z dipem pomidorowym
Składniki na jedną blaszkę:
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki soli
dip pomidorowy: - 1/2 szklanki naturalnej passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Mąkę gryczaną połącz z solą i curry (lub inną ulubioną przyprawą), a ciepłą wodę z olejem, a następnie wszystko umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Ciasto odstaw na kwadrans w chłodne miejsce do wystygnięcia.
- Stolnicę obsyp mąką, a następnie rozwałkuj na niej ciasto i za pomocą noża wytnij trójkąty.
- Ułóż je ostrożnie na blasze wyłożonej papierem i umieść w rozgrzanym do 180°C piekarniku na ok.15 minut.
- Przygotuj dip pomidorowy: do garnka wlej passatę pomidorową, wsyp mąkę ziemniaczaną, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w plasterki czosnek. Gotuj na małym ogniu, po chwili dorzuć przyprawy i ocet. Jeśli używasz miodu, dodaj go dopiero kiedy dip ostygnie.
Dobre, acz ja dałabym więcej pikantnych przypraw do ciasta na nachosy, np. chilli - chilli mi sie kojarzy z Meksykiem tak samo jak nachosy :) I jeśli chcemy mieć je jako przekąskę na film, to proponuję zrobić wszystko x3 bo z podanych ilosci wychodzi malućko :)
OdpowiedzUsuń