Bataty z porem i kapustą? Kiedy natknęłam się na ten przepis na jednym z moich ulubionych niekulinarnych blogów <tutaj> wydawało mi się, że to nie może się udać. Postanowiłam jednak zaufać autorce i okazało się, że potrawa jest naprawdę przepyszna, a w dodatku sycąca i bardzo zdrowa. Zdecydowałam się podać ją z komosą ryżową zawierającą pełnowartościowe białko oraz udekorować świeżą bazylią, która świetnie podkreśliła smak dania.
Duszone bataty z porem i papryką
Składniki na 2 porcje:
- 2 bataty
- 1 por (bez liści)
- 1 czerwona papryka
- 1/2 małej główki białej kapusty
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju kokosowego
- zioła
- sól
- pieprz
- 1/2 szklanki quinoa (komosy ryżowej)
- świeża bazylia
Przygotowanie:
- Bataty obierz ze skórki, por posiekaj w plasterki, paprykę pokrój na kawałki, a kapustę poszatkuj.
- Warzywa wrzuć do głębokiej patelni, dorzuć przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko przykryj i duś na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
- Komosę ryżową opłucz, zalej wodą i gotuj do miękkości.
- Kiedy warzywa będą miękkie (ale nie rozpadające się), zdejmij patelnię z palnika i dorzuć do środka olej kokosowy, a następnie wymieszaj. Danie podawaj udekorowane świeżą bazylią.
Wygląda świetnie. Jadłbym!
OdpowiedzUsuńPyszności, zjadłabym z chęcią! :-)
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku! :-)