20:12

Delikatne roślinne kotlety z koperkiem

Są niezwykle subtelne w smaku i przypominają tradycyjne pulpety. Były tak pyszne, że pochłonęłam naraz prawie całą blachę. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, a także następnego dnia po przygotowaniu. Spróbujcie, a pokochacie je tak jak ja!

Delikatne roślinne kotlety z koperkiem

Składniki na ok. 16-20 sztuk:
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki suchej niepalonej kaszy gryczanej
  • 1/2 szklanki suchego brązowego ryżu
  • 1 szklanka drobno startej białej kapusty
  • 1/2 szklanki startej marchwi
  • 1 mała cebula
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • garść świeżego koperku
  • 2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju kokosowego 
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:
  1. Kaszę oraz ryż opłucz, a następnie zalej ok.3 szklankami wody. Gotuj do czasu aż wchłoną wodę i zmiękną.
  2. Cebulę oraz koperek posiekaj na małe kawałki lub zmiksuj za pomocą blendera.
  3. Warzywa wymieszaj ze sobą, dodaj przyprawy, sos sojowy, olej kokosowy oraz mąkę ziemniaczaną. Dorzuć ugotowaną kaszę i ryż.
  4. Za pomocą łyżki, umieść na papierze do pieczenia 16-20 porcji powstałej masy. Odczekaj aż wszystko ostygnie (wtedy masa będzie bardziej zwarta), a następnie za pomocą dłoni uformuj kotlety.
  5. Umieść je na 25 minut w rozgrzanym do 170°C piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.