Są niezwykle subtelne w smaku i przypominają tradycyjne pulpety. Były tak pyszne, że pochłonęłam naraz prawie całą blachę. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, a także następnego dnia po przygotowaniu. Spróbujcie, a pokochacie je tak jak ja!
Delikatne roślinne kotlety z koperkiem
Składniki na ok. 16-20 sztuk:
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki suchej niepalonej kaszy gryczanej
- 1/2 szklanki suchego brązowego ryżu
- 1 szklanka drobno startej białej kapusty
- 1/2 szklanki startej marchwi
- 1 mała cebula
- 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- garść świeżego koperku
- 2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Kaszę oraz ryż opłucz, a następnie zalej ok.3 szklankami wody. Gotuj do czasu aż wchłoną wodę i zmiękną.
- Cebulę oraz koperek posiekaj na małe kawałki lub zmiksuj za pomocą blendera.
- Warzywa wymieszaj ze sobą, dodaj przyprawy, sos sojowy, olej kokosowy oraz mąkę ziemniaczaną. Dorzuć ugotowaną kaszę i ryż.
- Za pomocą łyżki, umieść na papierze do pieczenia 16-20 porcji powstałej masy. Odczekaj aż wszystko ostygnie (wtedy masa będzie bardziej zwarta), a następnie za pomocą dłoni uformuj kotlety.
- Umieść je na 25 minut w rozgrzanym do 170°C piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.