20:57

Krwiste buraczane klopsy z pietruszką

Serwując na przyjęciu te krwiste aromatyczne klopsy z pewnością można nieźle zaskoczyć swoich gości. Na pierwszy rzut oka zdecydowanie nie wyglądają na przygotowane w stu procentach z roślin, prawda? Swój piękny czerwony kolor zawdzięczają po prostu burakowi, którego warto włączyć do swojego jadłospisu. W takiej formie przypadnie do gustu każdemu :)

Krwiste buraczane klopsy z pietruszką

Składniki na ok. 16-20 sztuk:
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1/4 szklanki suchej niepalonej kaszy gryczanej
  • 1/4 szklanki suchego brązowego ryżu
  • 1 burak
  • 1 czerwona cebula
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • garść świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1/4 łyżki ostrej papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:
  1. Kaszę oraz ryż opłucz, a następnie zalej ok.2 szklankami wody. Gotuj do czasu aż wchłoną wodę i zmiękną.
  2. Cebulę oraz natkę posiekaj na małe kawałki lub zmiksuj za pomocą blendera. Buraka zetrzyj na tarce lub zmiksuj z resztą.
  3. Warzywa wymieszaj ze sobą, dodaj przyprawy, sos sojowy, olej kokosowy oraz mąkę ziemniaczaną. Dorzuć ugotowaną kaszę i ryż.
  4. Za pomocą łyżki, umieść na papierze do pieczenia 16-20 porcji powstałej masy. Odczekaj aż wszystko ostygnie (wtedy masa będzie bardziej zwarta), a następnie za pomocą dłoni uformuj klopsy.
  5. Umieść je na 25 minut w rozgrzanym do 170°C piekarniku.


1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.