Serwując na przyjęciu te krwiste aromatyczne klopsy z pewnością można nieźle zaskoczyć swoich gości. Na pierwszy rzut oka zdecydowanie nie wyglądają na przygotowane w stu procentach z roślin, prawda? Swój piękny czerwony kolor zawdzięczają po prostu burakowi, którego warto włączyć do swojego jadłospisu. W takiej formie przypadnie do gustu każdemu :)
Krwiste buraczane klopsy z pietruszką
Składniki na ok. 16-20 sztuk:
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1/4 szklanki suchej niepalonej kaszy gryczanej
- 1/4 szklanki suchego brązowego ryżu
- 1 burak
- 1 czerwona cebula
- 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- garść świeżej natki pietruszki
- 1 łyżka mielonej kolendry
- 1/4 łyżki ostrej papryki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Kaszę oraz ryż opłucz, a następnie zalej ok.2 szklankami wody. Gotuj do czasu aż wchłoną wodę i zmiękną.
- Cebulę oraz natkę posiekaj na małe kawałki lub zmiksuj za pomocą blendera. Buraka zetrzyj na tarce lub zmiksuj z resztą.
- Warzywa wymieszaj ze sobą, dodaj przyprawy, sos sojowy, olej kokosowy oraz mąkę ziemniaczaną. Dorzuć ugotowaną kaszę i ryż.
- Za pomocą łyżki, umieść na papierze do pieczenia 16-20 porcji powstałej masy. Odczekaj aż wszystko ostygnie (wtedy masa będzie bardziej zwarta), a następnie za pomocą dłoni uformuj klopsy.
- Umieść je na 25 minut w rozgrzanym do 170°C piekarniku.
perfect pics...so delicius
OdpowiedzUsuń