21:00

Delikatny krem z selera na mleku kokosowym

Po pysznej zupie ze szparagów miałam ochotę na coś podobnego. W końcu padło na krem z selera. Tym razem składniki są na tyle dostępne, że można przygotować go niemal o każdej porze roku. Inspirowałam się przepisem <stąd>, jednak postanowiłam wprowadzić trochę zmian. Danie okazało się niezwykle subtelne - jego smak jest łagodny, a konsystencja przyjemnie gęsta.

Delikatny krem z selera na mleku kokosowym

Składniki na 4 porcje:
  • 1 duży seler
  • 3 małe ziemniaki
  • 1 por (bez liści)
  • 2 małe jabłuszka
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 2 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • 30g niesiarkowanych płatków kokosowych
    lub kilka małych kawałków świeżego kokosa
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta pieprzu
  • świeża mięta
Przygotowanie:
  1. Por posiekaj w plastry, jabłka oraz obrany seler i ziemniaki pokrój w kostkę.
  2. W garnku rozgrzej olej kokosowy, umieść w środku por, odczekaj kilka chwil, a następnie dorzuć pozostałe warzywa.
  3. Po ok. 5 minutach zalej wszystko dwiema szklankami wody lub bulionu, dodaj przyprawy i gotuj wszystko na małym ogniu przez ok. 25 minut.
  4. Przygotuj mleko kokosowe: do pojemnika blendera wrzuć płatki kokosowe, zalej składniki wodą na wysokość 1-2 cm i bardzo dokładnie zmiksuj, a następnie całość przecedź przez sitko. Do powstałego mleka dolej wody tak aby uzyskać łącznie jedną szklankę płynu.
    W ostateczności możesz użyć też gotowego mleka kokosowego (przy zakupie zwróć uwagę na skład).
  5. Do zupy dodaj przygotowane mleko i zmiksuj wszystko dokładnie za pomocą blendera. Krem udekoruj świeżą miętą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.