Po pysznej zupie ze szparagów miałam ochotę na coś podobnego. W końcu padło na krem z selera. Tym razem składniki są na tyle dostępne, że można przygotować go niemal o każdej porze roku. Inspirowałam się przepisem <stąd>, jednak postanowiłam wprowadzić trochę zmian. Danie okazało się niezwykle subtelne - jego smak jest łagodny, a konsystencja przyjemnie gęsta.
Delikatny krem z selera na mleku kokosowym
Składniki na 4 porcje:
- 1 duży seler
- 3 małe ziemniaki
- 1 por (bez liści)
- 2 małe jabłuszka
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 2 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
- 30g niesiarkowanych płatków kokosowych
lub kilka małych kawałków świeżego kokosa - szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli himalajskiej
- szczypta pieprzu
- świeża mięta
Przygotowanie:
- Por posiekaj w plastry, jabłka oraz obrany seler i ziemniaki pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej olej kokosowy, umieść w środku por, odczekaj kilka chwil, a następnie dorzuć pozostałe warzywa.
- Po ok. 5 minutach zalej wszystko dwiema szklankami wody lub bulionu, dodaj przyprawy i gotuj wszystko na małym ogniu przez ok. 25 minut.
- Przygotuj mleko kokosowe: do pojemnika blendera wrzuć płatki
kokosowe, zalej składniki wodą na wysokość 1-2 cm i bardzo
dokładnie zmiksuj, a następnie całość przecedź przez sitko. Do
powstałego mleka dolej wody tak aby uzyskać łącznie jedną szklankę
płynu.
W ostateczności możesz użyć też gotowego mleka kokosowego (przy zakupie zwróć uwagę na skład). - Do zupy dodaj przygotowane mleko i zmiksuj wszystko dokładnie za pomocą blendera. Krem udekoruj świeżą miętą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.