Kolejna sałatka z ciecierzycą w roli głównej - kolorowa i pełna witamin. Odrobina oleju kokosowego, oliwek oraz sezamu i słonecznika sprawia, że jest całkiem sycąca.
Sałatka z ciecierzycy, papryki i cukinii
Składniki na 1 porcję:
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 1/3 czerwonej papryki
- 1/3 natki pęczka pietruszki
- kilka czarnych oliwek
- 1/4 cukinii
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka słonecznika
Sos:
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka octu jabłkowego
Przygotowanie:
- Ciecierzycę zamocz na noc w dużej ilości wody, następnego dnia przepłucz i gotuj przez około godzinę.
- Cukinię, paprykę i oliwki pokrój na kawałki, pietruszkę posiekaj.
- Przygotuj sos: do oleju dodaj sól, zioła oraz ocet.
- Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie ze sobą wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.