23:47

Sałatka z ciecierzycy, papryki i cukinii

Kolejna sałatka z ciecierzycą w roli głównej - kolorowa i pełna witamin. Odrobina oleju kokosowego, oliwek oraz sezamu i słonecznika sprawia, że jest całkiem sycąca.

Sałatka z ciecierzycy, papryki i cukinii

Składniki na 1 porcję:
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1/3 natki pęczka pietruszki
  • kilka czarnych oliwek
  • 1/4 cukinii
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka słonecznika

    Sos:
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka octu jabłkowego
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę zamocz na noc w dużej ilości wody, następnego dnia przepłucz i gotuj przez około godzinę.
  2. Cukinię, paprykę i oliwki pokrój na kawałki, pietruszkę posiekaj.
  3. Przygotuj sos: do oleju dodaj sól, zioła oraz ocet.
  4. Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie ze sobą wymieszaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.