Surowy makaron? W dodatku z cukinii? Brzmi dziwnie, ale smakuje naprawdę dobrze :) Jak widać, czasami warto poeksperymentować w kuchni. Postanowiłam zjeść go z własnoręcznie wykonanym pesto - o ile można je tak w ogóle nazwać, ponieważ jego skład dość mocno różni się od tego tradycyjnego.
Surowy makaron z cukinii z pesto
Składniki na 1 dużą porcje:
- 1 cukinia
- 1 szklanka świeżych listków bazylii
- 1/2 szklanki nerkowców
- 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 mały ząbek czosnku
- szczypta soli himalajskiej
Przygotowanie:
- Nerkowce namocz na kilka godzin. Umieść je w pojemniku blendera i zmiksuj z bazylią, olejem, czosnkiem i solą.
- Cukinię pokrój w plastry, a następnie każdy z nich potnij wzdłuż. Wymieszaj z przygotowanym wcześniej pesto.
Wygląda bardzo apetycznie! Muszę kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuń