Jeśli ciężko jest Wam polubić klasyczne warzywne surówki, warto spróbować pokombinować tak, aby uzyskać w końcu satysfakcjonujące Was połączenie. Mi bardzo pomogło dodanie do środka ugotowanej ciecierzycy - dzięki tym chrupiącym, sycącym kuleczkom, jedzenie takiego posiłku stało się samą przyjemnością! Przygotowany własnoręcznie sos także okazał się świetnym pomysłem - z pewnością także o wiele zdrowszym niż kupne sklepowe mieszanki.
Wiosenna sałatka z ciecierzycy, rzodkiewki i szczypiorku
Składniki na 1 porcję:
- 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy
- kilka rzodkiewek
- szczypiorek
- 1 łyżka nasion słonecznika
Sos:
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta stewii
Przygotowanie:
- Ciecierzycę zamocz na noc w dużej ilości wody, następnego dnia przepłucz i gotuj przez około godzinę. Soczewicę gotuj przez ok.25 minut.
- Rzodkiewkę pokrój na kawałki, szczypiorek posiekaj.
- Przygotuj sos: do oleju dodaj rozgnieciony czosnek, sól, zioła, świeży sok z cytryny i odrobinę stewii.
- Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie ze sobą wymieszaj.
wygląda smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńŚciskam mocno,
www.IWASJA.blogspot.com