Różnorodne keczupy, które kuszą na półkach sklepowych, niestety przestają zachwycać po przeczytaniu umieszczonych na ich opakowaniach etykiet. Zamiast więc głowić się, który z nich posiada najmniej szkodliwych składników, warto po prostu przygotować własny. Z pewnością daje to o wiele większą satysfakcję, a wbrew pozorom nie potrzeba do tego wcale wielkich umiejętności.
Domowy pikantny keczup
Składniki na 2 małe słoiczki:
- 6 średniej wielkości pomidorów
- 2-3 cm kawałeczek papryki chili
- kilka plastrów cebuli
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1-2 łyżki miodu
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka bazylii
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Pomidory zalej wrzątkiem, odczekaj chwilę, a następnie obierz je ze skórki. Umieść je w pojemniku blendera, dodaj paprykę, cebulę i przyprawy. Wszystko zmiksuj, a następnie przełóż do garnka i gotuj przez około 1-2 godziny (w trakcie możesz odlać nadmiar wody).
- Do przestudzonej masy dodaj ocet i miód, wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.