Obecnie bardzo wiele osób z różnych powodów rezygnuje ze spożywania glutenu. Nie oznacza to jednak, że od tej pory ciasta stają się dla nich czymś nieosiągalnym. Dziś pokażę Wam mój pierwszy tego typu wypiek - zamiast zwykłej mąki użyłam po prostu kukurydzianej. Co istotne, zdecydowałam się na wersję ekologiczną, ponieważ zwykła kukurydza często bywa modyfikowana genetycznie.
Bezglutenowe ciasto bez cukru z truskawkami, jagodami i czereśniami
Składniki na prostokątną formę 26 cm x 12 cm:
- 4 ekologiczne jajka
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 10-15 daktyli
- 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- kilka truskawek
- kilka czereśni
- 2 łyżki jagód
Przygotowanie:
- Jajka roztrzep z 3 łyżkami oleju oraz octem. Dodaj mąki, sodę i cynamon, dokładnie wymieszaj. Na końcu dorzuć drobno posiekane daktyle.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj łyżką oleju, a następnie przelej do środka ciasto. Udekoruj wierzch jagodami oraz pokrojonymi na małe kawałki truskawkami i czereśniami.
- Naczynie umieść w rozgrzanym do 170°C piekarniku. Piecz przez ok. 15 minut za pomocą opcji "dół". Po tym czasie zmień opcję na "góra-dół" i piecz przez kolejny kwadrans. Gotowe ciasto możesz posypać łyżką zmielonego w młynku do kawy ksylitolu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.