To danie chyba nigdy się mi nie znudzi. Zapiekankę z jajek i warzyw robiłam już mnóstwo razy i wciąż ją uwielbiam! Dziś pokażę Wam jedną z przygotowywanych przeze mnie wersji. Uwierzcie mi - jest przepyszna i naprawdę łatwa do zrobienia. W dodatku z wyglądu przypomina pizzę, może stanowić więc dla niej świetną, zdrowszą alternatywę.
Bezglutenowa wegetariańska zapiekanka z bakłażana, pieczarek i pomidorów
Składniki na dużą okrągłą formę:
- 6 ekologicznych jajek
- 1/2 bakłażana
- 1/3 cukinii
- 2-3 pieczarki
- 1 biała cebulka
- 1/4 czerwonej cebuli
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/3 papryczki chili
- 1 pomidor
- 4 łyżki mąki gryczanej
- 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka curry
- 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
- zioła prowansalskie
- świeża bazylia
Przygotowanie:
- Formę wysmaruj olejem kokosowym, a następnie wyłóż pokrojonymi w ćwiartki plastrami cukinii oraz bakłażana. Dodaj posiekaną w kostkę czerwoną paprykę, pokrojoną cebulę oraz pieczarki.
- Jajka roztrzep z 2 łyżkami oleju. Dodaj mąkę, curry, sól i zioła, dokładnie wymieszaj, a następnie masę do formy.
- Wierzch udekoruj pokrojonym w plastry pomidorem, papryką chili oraz ziołami prowansalskimi.
- Naczynie umieść w rozgrzanym do 170°C piekarniku. Piecz przez ok. 20-25 minut. Gotową zapiekankę udekoruj świeżą bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.