22:47

Błyskawiczna zupa z kiszonych ogórków

Są chwile, kiedy ma się ochotę na pyszną gorącą zupę. Wiele osób sięga wtedy (z wygody i braku czasu) po te z proszku - wybór jest ogromny, a przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut! Sama parę lat temu miałam okres, kiedy kilka razy w tygodniu zajadałam się takimi błyskawicznymi zupkami i choć wiedziałam, że nie należą one do najzdrowszych, to cóż... po prostu miałam to gdzieś.

Weźmy więc pod lupę jedną z takich "pyszności" - ogórkową, której opakowanie przedstawia kubek, wokół którego leżą piękne kiszone ogórki ozdobione świeżym zielonym koperkiem. Ślinka aż cieknie na myśl - któż by się nie skusił na taki rarytas? Jednak o dziwo, na pierwszym miejscu w składzie znajduje się maltodekstryna - czyli coś przypominającego... cukier. Dalej mamy grzanki z rafinowanej mąki i tłuszczów, sól, glutaminian monosodowy, inozynian disodowy i guanylan disodowy... i uwaga, uwaga: sok z kiszonego ogórka - i to prawie 5%! ;) Kolejne komponenty również nie zachwycają: laktoza, cukier, aromaty... Łącznie zawartość warzyw nie wynosi nawet kilka gram.

Czy nie lepiej więc poświęcić troszkę czasu i przygotować pyszną zdrową zupę pełną warzyw, za to bez chemii? Zrobienie takiej potrawy, wbrew pozorom wcale nie musi zajmować nam kilku długich godzin. Wystarczy parę łatwo dostępnych składników i kilka minut na pokrojenie warzyw - reszta zrobi się sama. Sama gotuję ową zupę bardzo często kiedy nie mam czasu na długie siedzenie w kuchni, a mam ochotę szybko zjeść coś smacznego. Zupa nadaje się do zjedzenia już po około 20-30 minutach, choć nie ukrywam, że mi najlepiej smakuje po odstawieniu na kilka godzin i ponownym podgrzaniu.

Błyskawiczna zupa z kiszonych ogórków

Składniki na 2-3 porcje:
  • 5 dużych kiszonych ogórków
  • 4 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1/3 średniej wielkości selera
  • 1/2 małego pora
  • 1 łyżka naturalnego suszonego bulionu warzywnego
  • świeży koperek
  • sól himalajska
  • szczypta pieprzu
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler dokładnie wymyj, obierz i pokrój w kostkę. Por opłucz i posiekaj w krążki.
  2. Do garnka wlej ok. 2 szklanki wody, wrzuć pokrojone warzywa, bulion i przyprawy. Gotuj pod przykryciem przez ok. 20-30 min.
  3. Ogórki zetrzyj na tarce, dodaj do garnka kiedy warzywa będą gotowe i gotuj wszystko jeszcze przez kilka minut. Jeśli chcesz, możesz dolać do środka odrobinę wody ze słoika z kiszonymi ogórkami. Zupę podawaj udekorowaną świeżym koperkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.