Rezygnacja z mocno przetworzonych, wypełnionych chemią kupnych produktów wcale nie musi być bolesnym doświadczeniem - większość potraw i słodkości można przygotować po prostu w domu, używając wyłącznie naturalnych składników. Wystarczy odrobina kreatywności! :)
Rafaello należało jakiś czas temu do moich ulubionych słodyczy. Dziś pokażę Wam jak przygotować podobne kokosowe pralinki bez użycia nawet odrobiny cukru i mleka. Wystarczy zaledwie kilka składników - kuleczki smakują naprawdę wspaniale. Pamiętajcie jednak, że połączenie węglowodanów i tłuszczu nie należy do najzdrowszych, dlatego tego typu słodkości jadajcie tylko od czasu do czasu.
Migdałowo-kokosowe praliny a'la Rafaello
Składniki na 10 sztuk:
- 6 łyżek obranych migdałów
(plus po jednej sztuce na każdą pralinkę) - 12 łyżek płatków lub wiórków kokosowych
- 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Do pojemnika blendera wrzuć 6 łyżek wiórków kokosowych oraz migdały, dokładnie wszystko zmiksuj.
- Dodaj olej kokosowy i miód, zmiksuj ponownie, a następnie dodaj sok z cytryny (lub wodę) i zmiksuj jeszcze raz.
- Gotową masę uformuj w małe kulki. W środku każdej z nich umieść po migdale.
- Pralinki obtocz w wiórkach kokosowych (jeśli używasz płatków, musisz najpierw je zmiksować). Możesz umieścić je w lodówce na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.