21:05

Soczysta surówka z botwiny, marchwi i jabłka

Kiedyś buraki kojarzyły mi się przede wszystkim ze świętami i pysznym domowym barszczem. Nigdy natomiast nie przepadałam za surówką z tych krwisto-czerwonych warzyw i na co dzień omijałam je szerokim łukiem. Z czasem jednak uświadomiłam sobie, że buraki - a szczególnie te surowe - są nie tylko bardzo tanie i łatwo dostępne, ale także niezwykle zdrowe. To sprawia, że naprawdę warto włączyć je do swojego jadłospisu. Te cudowne warzywa zawierają chociażby betainę i tryptofan, które poprawiają nastrój oraz pomagają w walce z depresją. Oprócz tego znajdują się w nich między innymi witaminy z grupy B, witamina C, żelazo, kwas foliowy, wapń, potas, magnez, błonnik. Ponadto buraki mają niewiele kalorii, odkwaszają organizm i działają jak... doping - dodają energii, zwiększają wydolność i redukują zużycie tlenu podczas ćwiczeń. Lista wszystkich posiadanych przez nie właściwości jest bardzo długa!

Dziś podzielę się z Wami przepisem na pyszną buraczaną surówkę, dzięki której naprawdę polubiłam te niesamowite warzywa. Jem ją przynajmniej kilka razy w tygodniu, zazwyczaj zaraz przed obiadem. W sezonie wykonuję ją ze świeżych buraczków z liśćmi, ale jeśli nie mam akurat do takich dostępu, używam po prostu tych zwykłych. Dzięki marchewce i jabłku surówka jest słodka i soczysta, natomiast kawałek poprawiającego odporność imbiru świetnie podkreśla jej smak. Pamiętajcie jednak o bardzo dokładnym zmiksowaniu wszystkiego na papkę - wtedy całość smakuje najlepiej.

Surówka z botwiny, marchwi i jabłka

Składniki na 1 porcję:
  • 2 młode buraki
  • liście z jednego buraka
  • 1 marchewka
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 cm plaster imbiru
Przygotowanie:
  1. Obrane buraki, marchew oraz jabłko pokrój na średniej wielkości kawałki i umieść w pojemniku blendera. Dodaj imbir i liście.
  2. Zmiksuj bardzo dokładnie wszystkie składniki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.