Uwielbiam ciasto marchewkowe, ale tym razem zwykłą mąkę postanowiłam zastąpić zmielonymi płatkami owsianymi. Opierałam się na przepisie <stąd>. Niestety użyłam zbyt dużej formy, dlatego nie wygląda zbyt imponująco - mimo wszystko było naprawdę smaczne.
Ciasto marchewkowe z migdałowo-kokosowym twarożkiem
Składniki na małą okrągłą formę (20-28 cm):
- 1,5 szklanki płatków owsianych (najlepiej bezglutenowych)
- 2 jajka
- 1 szklanka startej marchewki (ok.1 duża marchew)
- 1/2 szklanki startego jabłka (ok. 1 średnie jabłko)
- 10 szt. niesiarkowanych daktyli
- 30 szt. obranych migdałów
- 5 łyżek oleju (kokosowego lub rzepakowego)
- 1,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
Twarożek:
- 30 obranych migdałów
- kilka łyżek płatków kokosowych
- płaska łyżka miodu
Przygotowanie:
- Do pojemnika blendera wsyp płatki owsiane i dokładnie zmiksuj je na mąkę (jeśli nie masz blendera, możesz użyć gotowej mąki ze sklepu). Dodaj posiekane migdały, sodę i przyprawy, wymieszaj.
- Na tarce (lub za pomocą blendera) zetrzyj drobno marchew i jabłko, daktyle posiekaj.
- W misce roztrzep jajka i olej. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia, umieść w środku masę i włóż do rozgrzanego do 170°C piekarnika. Piecz około 40-45 minut.
- Przygotuj twarożek: do pojemnika blendera wrzuć płatki kokosowe oraz migdały i zalej składniki wodą na wysokość 1-2 cm, wszystko dokładnie zmiksuj, a następnie przecedź przez sitko. Do twarożku dodaj miód lub inne naturalne "słodzidło".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.