17:00

Ciasto marchewkowe z migdałowo-kokosowym twarożkiem

Uwielbiam ciasto marchewkowe, ale tym razem zwykłą mąkę postanowiłam zastąpić zmielonymi płatkami owsianymi. Opierałam się na przepisie <stąd>. Niestety użyłam zbyt dużej formy, dlatego nie wygląda zbyt imponująco - mimo wszystko było naprawdę smaczne.

Ciasto marchewkowe z migdałowo-kokosowym twarożkiem

Składniki na małą okrągłą formę (20-28 cm):
  • 1,5 szklanki płatków owsianych (najlepiej bezglutenowych)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka startej marchewki (ok.1 duża marchew)
  • 1/2 szklanki startego jabłka (ok. 1 średnie jabłko)
  • 10 szt. niesiarkowanych daktyli
  • 30 szt. obranych migdałów
  • 5 łyżek oleju (kokosowego lub rzepakowego)
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej

    Twarożek:
  • 30 obranych migdałów
  • kilka łyżek płatków kokosowych
  • płaska łyżka miodu
Przygotowanie:
  1. Do pojemnika blendera wsyp płatki owsiane i dokładnie zmiksuj je na mąkę (jeśli nie masz blendera, możesz użyć gotowej mąki ze sklepu). Dodaj posiekane migdały, sodę i przyprawy, wymieszaj.
  2. Na tarce (lub za pomocą blendera) zetrzyj drobno marchew i jabłko, daktyle posiekaj.
  3. W misce roztrzep jajka i olej. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
  4. Formę wyłóż papierem do pieczenia, umieść w środku masę i włóż do rozgrzanego do 170°C piekarnika. Piecz około 40-45 minut.
  5. Przygotuj twarożek: do pojemnika blendera wrzuć płatki kokosowe oraz migdały i zalej składniki wodą na wysokość 1-2 cm, wszystko dokładnie zmiksuj, a następnie przecedź przez sitko. Do twarożku dodaj miód lub inne naturalne "słodzidło".




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.