To jedna z moich propozycji na smaczne i pożywne śniadanie. Kasza jaglana i fenkuł tworzą oryginalne, ale świetnie zgrane połączenie. Dzięki daktylom i gruszce danie jest słodkie i ciężko się od niego oderwać :)
Kasza jaglana z fenkułem i gruszką
Składniki na 1 porcję:
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 dojrzała gruszka
- 1/3 dużego fenkuła
- garść obranych migdałów
- kilka niesiarkowanych suszonych daktyli
Przygotowanie:
- Kaszę opłucz, a następnie zalej szklanką wody i gotuj na małym ogniu aż do wchłonięcia przez nią całej wody.
- W pojemniku blendera umieść posiekany fenkuł, pokrojoną gruszkę oraz migdały. W zależności od tego jak słodki smak chcesz uzyskać, dorzuć dodatkowo od trzech do siedmiu daktyli (wcześniej możesz namoczyć je przez kilka minut w ciepłej wodzie). Składniki zmiksuj.
- Dodaj ugotowaną kaszę i zmiksuj wszystko jeszcze raz na gładki krem. Podawaj z posiekanymi migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.