Te ciastka należą do jednych z pierwszych, które udało mi się zrobić bez użycia zwykłej mąki z glutenem. Świetnie sprawdzają się jako smaczna przekąska, którą można wszędzie ze sobą zabrać. Uwaga - nie są zbyt słodkie, ale mi akurat to nie przeszkadza.
Bezglutenowe orzechowo-migdałowe ciasteczka bez cukru
Składniki na ok.12 sztuk:
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 2/3 mąki jaglanej
- 1/4 szklanki mąki z migdałów
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 20 daktyli
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka karobu lub kakao
- 2 jajka
- 4 łyżki posiekanych orzechów laskowych
- 4 łyżki posiekanych migdałów
Przygotowanie:
- Jeśli nie korzystasz z gotowych mąk, po prostu zmiel w młynku kaszę gryczaną, jaglaną oraz migdały.
- Umieść wszystko w dużej misce, dodaj siemię lniane (możesz je lekko zmielić), orzechy laskowe, migdały i posiekane daktyle, wymieszaj. Wlej rozpuszczony olej kokosowy oraz jajka. Wszystko bardzo dokładnie ze sobą zagnieć (w razie potrzeby dodaj odrobinę chłodnej wody). Ciasto podziel na dwie równe porcje, umieść w lodówce na około 15min.
- Do jednej z porcji dodaj karob lub kakao (ja dałam pół na pół), ugnieć.
- Z każdej porcji uformuj po ok.6 okrągłych płaskich ciasteczek. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na nim ciastka i wstaw do rozgrzanego do 170°C piekarnika na ok. 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.