23:00

Naturalna chałwa bez cukru

Niedawno z ciekawości przyjrzałam się etykietom chałwy leżącej na sklepowych półkach i naprawdę się przeraziłam. W składzie oprócz białego cukru znajdziemy utwardzone tłuszcze, aromaty, syrop glukozowy, jaja w proszku i inne całkowicie zbędne Waszemu organizmowi dodatki. Jeśli więc bardzo przepadacie za tym smakołykiem, a jedząc go chcecie przy okazji zrobić dla siebie coś dobrego, przygotujcie chałwę samemu. Wystarczy Wam młynek do kawy, który błyskawicznie zmieli sezam w pył oraz odrobina miodu. Sezam jest świetnym źródłem białka, tłuszczy (cenne omega-3), przeciwutleniaczy i wielu witamin. Możecie użyć także sezamu niełuskanego, który jest o wiele zdrowszy, jednak ma nieco gorzki smak, który nie każdemu przypadnie do gustu.

Naturalna chałwa bez cukru

Składniki:
  • 15 łyżek łuskanego sezamu
  • 3 łyżki miodu
Przygotowanie:
  1. W młynku do kawy zmiksuj sezam.
  2. Wymieszaj go dokładnie z miodem, a następnie uformuj masę w dowolny sposób. Możesz umieścić chałwę w lodówce na kilka godzin.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.