Kiedy mam ochotę na sycący posiłek, zdarza mi się przygotowywać pyszne pieczone warzywa. Tym razem skusiłam się na faszerowaną paprykę - postanowiłam wypełnić ją zieloną soczewicą doprawioną curry. Słodkie bataty oraz zwykłe ziemniaki w ziołach prowansalskich naprawdę świetnie się z nią skomponowały! Całość zjadłam z wielkim apetytem.
Faszerowana soczewicą papryka z pieczonymi batatami i pieczarkami
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 5 małych ziemniaków
- 1 batat
- kilka pieczarek
- 1/2 cebuli
- 1/2 szklanki suchej zielonej soczewicy
- curry
- zioła prowansalskie
- olej kokosowy
- sól himalajska
Przygotowanie:
- Soczewicę wrzuć do garnka z wodą i gotuj przez 20-25 minut do miękkości. Odcedź, dodaj ulubione przyprawy (ja użyłam po łyżce curry oraz ziół). Dorzuć odrobinę posiekanej cebulki, pokrojoną na kawałki pieczarkę (lub dwie) oraz 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego. Wymieszaj.
- Paprykę wymyj, przekrój na pół i oczyść jej wnętrze z pestek. W środku umieść przygotowany wcześniej farsz.
- Ziemniaki i bataty obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki, umieść wszystko w misce z kilkoma łyżkami oleju kokosowego i ziołami oraz szczyptą soli, wymieszaj.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, umieść w środku przygotowane wcześniej warzywa. Dodaj pokrojone w plastry pieczarki oraz cebulę, skrop wszystko ponownie odrobiną oleju.
- Umieść w rozgrzanym do 170°C piekarniku. Po ok.30 minutach włącz termoobieg i odczekaj jeszcze ok.15-20 minut. W razie potrzeby, możesz piec jeszcze przez dodatkowe 10 min same ziemniaki (często wymagają więcej czasu od pozostałych warzyw).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.