20:30

Wegańskie bezglutenowe pulpety z ciecierzycą i pietruszką

Ograniczenie lub rezygnacja z mięsa mogą okazać się czymś niewykonalnym - wszystko jednak staje się łatwiejsze, gdy będziecie mogli w miejsce zrobionych z niego potraw umieścić równie smaczne, a przy okazji o wiele zdrowsze roślinne przekąski. Jedną z nich są wegańskie burgery - te poniżej przypominają mi pulpeciki. Dzięki dużej zawartości warzyw strączkowych dostarczą Wam one naprawdę porządnej ilości białka. W dodatku nie wymagają smażenia na głębokim tłuszczu - zamiast tego wystarczy je po prostu upiec. Są nieco kruche, ale smakują naprawdę dobrze, a ich wykonanie nie wymaga wiele pracy. Świetnie nadają się jako dodatek do kolorowych warzywnych surówek, sprawdzą się także jako samodzielna przekąska.

Wegańskie bezglutenowe pulpety z ciecierzycą i pietruszką

Składniki na ok.5 sztuk:
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 papryczki chili
  • 6 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
  • 3 łyżki sezamu
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę zamocz na noc w dużej ilości wody, następnego dnia przepłucz i gotuj przez około godzinę. Soczewicę wrzuć do garnka z wodą i gotuj przez ok. 25 minut.
  2. Pietruszkę, cebulę, czosnek i paprykę posiekaj na małe kawałki.
  3. Przestudzoną ciecierzycę i soczewicę umieść w pojemniku blendera, dodaj pokrojone warzywa, zioła, sól i 3 łyżki oleju kokosowego. Wszystko zmiksuj.
  4. Z masy uformuj okrągłe płaskie pulpety. Każdy z nich obtocz w sezamie. 
  5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, miejsca w których umieścisz pulpety oraz ich wierzch wysmaruj olejem kokosowym. Umieść w rozgrzanym do 160°C piekarniku i piecz przez ok.30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.