Od zawsze kochałam Ptasie Mleczko, jednak ze względu na nieciekawy skład postanowiłam z niego zrezygnować - tak jak zresztą z jakichkolwiek gotowych słodkości. To nie znaczy jednak, że nie jestem w stanie przygotować go samodzielnie - w wersji bez cukru, mleka, żelatyny i jakiejkolwiek zbędnej chemii. Jak? Wystarczy po prostu użyć roślinnych zamienników. W smaku jest naprawdę pyszne, z wyglądu zresztą także przypomina popularne i lubiane pianki.
Czekoladowa pianka a'la Ptasie Mleczko
Składniki na ok. 45 szt:
- 2 dojrzałe banany
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki agar-agar
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka karobu
Przygotowanie:
- Mleko roślinne (najlepiej własnej roboty) zagotuj w małym garnku, dodaj agar-agar i gotuj przez kilka minut. Odstaw na kilka chwil do wystudzenia (tak, aby miało ok. 45°C i nie zdążyło zgęstnieć).
- Banany obierz i wrzuć do pojemnika blendera, dodaj miód, sok z cytryny, kakao i karob. Wszystko dokładnie zmiksuj.
- Do pojemnika wlej zawartość garnka, wszystko zmiksuj i przelej do wyłożonego papierem naczynia o płaskim dnie. Odstaw na kilkanaście minut w chłodne miejsce. Kiedy masa stężeje, pokrój ją na kawałki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.