19:29

Wegański majonezowy dip z awokado

W sieci aż roi się od przepisów na wegańskie majonezy składające się  głównie z rafinowanych olejów i mleka sojowego. Niestety oba te produkty nie należą do najzdrowszych... dlatego swój "majonez" postanowiłam przygotować na bazie awokado, które nie tylko nie szkodzi, ale wręcz zawiera mnóstwo cennych wartości odżywczych! Będzie doskonałym źródłem tłuszczy jednonienasyconych, potasu, przeciwutleniaczy oraz kwasu foliowego. Do tego niesamowitego owocu wystarczy dodać odrobinę soku z cytryny oraz musztardy - najlepiej przygotowanej ręcznie lub kupnej: naturalnej, bez cukru i konserwantów. Niestety znalezienie w sklepie tego typu produktu graniczy z cudem - mi udało się trafić na musztardę składającą się jedynie z gorczycy, octu winnego oraz soli w poznańskim Piotrze i Pawle (dla ciekawskich - marka Clovis). Smak gotowego dipu rzeczywiście mocno przypomina majonez - różni się tylko kolorem ;) Uwaga! Lepiej nie przygotowywać porcji na zapas, ponieważ już po paru godzinach awokado brzydko ciemnieje.

Wegański majonezowy dip z awokado

Składniki na mały słoiczek:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1,5 łyżki naturalnej musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
  1. Awokado umyj i obierz ze skórki.
  2. Wszystko składniki zmiksuj na gładką masę za pomocą blendera (lub połącz ręcznie).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.