Po kulinarnej wyprawie do Chin, nadszedł czas na Indie. Dal - czyli gulasz z soczewicą - to pyszna, sycąca potrawa. Postanowiłam przygotować ją w wersji z rozgrzewającymi pikantnymi przyprawami oraz delikatnymi płatkami kokosa (możecie je znaleźć w Rossmannie, Piotrze i Pawle oraz sklepach ze zdrową żywnością). Smakuje wyśmienicie z ryżem, ale można podawać go także z pieczonymi warzywami. Zamiast kupnego mleka kokosowego, warto zrobić własne - wystarczy zmiksować z wodą wiórki lub płatki kokosowe, odcedzić i gotowe!
Indyjski gulasz z soczewicą i płatkami kokosa
Składniki na 2-3 porcje:
- 1,5 szklanki suchej czerwonej soczewicy
- 1,5 szklanki mleka kokosowego
- 1 szklanka suchego brązowego ryżu
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- płatki kokosowe
- 1 cebula
- 2cm kawałek ostrej papryczki
- 0,5 cm plaster imbiru
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 1,5 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka curry
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzej olej kokosowy, wrzuć do środka pokrojoną na kawałki cebulę, po kilku minutach dodaj starty lub drobno posiekany imbir. Wstaw ryż.
- Passatę wymieszaj z przyprawami, a następnie wlej do garnka. Po chwili dorzuć soczewicę, wymieszaj.
- Po ok.5 minutach dolej do środka mleko kokosowe i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut. Gulasz podawaj z ryżem, udekorowany płatkami kokosa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.