20:14

Indyjski gulasz z soczewicą i płatkami kokosa

Po kulinarnej wyprawie do Chin, nadszedł czas na Indie. Dal - czyli gulasz z soczewicą - to pyszna, sycąca potrawa. Postanowiłam przygotować ją w wersji z rozgrzewającymi pikantnymi przyprawami oraz delikatnymi płatkami kokosa (możecie je znaleźć w Rossmannie, Piotrze i Pawle oraz sklepach ze zdrową żywnością). Smakuje wyśmienicie z ryżem, ale można podawać go także z pieczonymi warzywami. Zamiast kupnego mleka kokosowego, warto zrobić własne - wystarczy zmiksować z wodą wiórki lub płatki kokosowe, odcedzić i gotowe!

Indyjski gulasz z soczewicą i płatkami kokosa

Składniki na 2-3 porcje:
  • 1,5 szklanki suchej czerwonej soczewicy
  • 1,5 szklanki mleka kokosowego
  • 1 szklanka suchego brązowego ryżu
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • płatki kokosowe
  • 1 cebula
  • 2cm kawałek ostrej papryczki
  • 0,5 cm plaster imbiru
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1,5 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. W garnku rozgrzej olej kokosowy, wrzuć do środka pokrojoną na kawałki cebulę, po kilku minutach dodaj starty lub drobno posiekany imbir. Wstaw ryż.
  2. Passatę wymieszaj z przyprawami, a następnie wlej do garnka. Po chwili dorzuć soczewicę, wymieszaj.
  3. Po ok.5 minutach dolej do środka mleko kokosowe i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut. Gulasz podawaj z ryżem, udekorowany płatkami kokosa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.