22:45

Surówka z awokado, pomidorami i jarmużem

Jeśli nie macie pomysłu na wykorzystanie jarmużu oraz awokado, spróbujcie tej prostej i smacznej surówki. Przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę, a pyszny domowy sos bez wątpienia sprawdzi się lepiej od tych gotowych z paczki ;) Składniki, których użyłam mają w sobie mnóstwo wartości odżywczych, dlatego taka porcja to prawdziwa bomba witaminowa. Awokado zawiera zdrowe tłuszcze, a także poprawia urodę, jarmuż dostarcza mnóstwo witamin antyoksydacyjnych, a pomidor wzmacnia odporność.

Surówka z awokado, pomidorami i jarmużem

Składniki na 1 porcję:
  • 1 liść jarmużu
  • 1 pomidor
  • 1/2 dojrzałego awokado

    Sos:
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka octu jabłkowego
Przygotowanie:
  1. Jarmuż dokładnie umyj, osusz, usuń łodygi, a resztę porwij na kawałki. Pomidor oraz awokado pokrój na kawałki.
  2. Przygotuj sos: do oleju dodaj rozgnieciony czosnek, sól, zioła, ocet.
  3. Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie ze sobą wymieszaj.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.