Uwielbiam gęste sycące zupy pełne kawałków soczystych warzyw. Pieczarkową zazwyczaj spotyka się w formie kremu. Ja postanowiłam jednak spróbować przygotować ją w innej wersji. Była naprawdę pyszna!
Sycąca jesienna zupa jarzynowa z pieczarkami
Składniki na ok. 2-3 porcje:
- 0,5 kg pieczarek
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 mała cebulka
- 1 por (biała część)
- 1 korzeń pietruszki
- 1/4 selera
- 1 marchewka
- świeża natka pietruszki
- 1 łyżka naturalnego suszonego bulionu warzywnego
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka rozmarynu
- sól himalajska
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
- Ziemniaki, seler i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę, pora i pieczarki posiekaj na kawałki. Marchewkę zetrzyj na tarce.
- Do garnka wrzuć warzywa, bulion i przyprawy. Zalej wszystko wodą do połowy (po czasie pieczarki zmniejszą objętość) i gotuj pod przykryciem do czasu aż warzywa zmiękną.
- Zupę udekoruj świeżą natką pietruszki.
Ale bym zjadła <3
OdpowiedzUsuńciekawe kto mi takie pyszności zrobi ;)
Lubię takie sycące i rozgrzewające zupy, ale jeszcze bym kiełbaskę wkroiła ;)
OdpowiedzUsuńJak już sięgam po zupę to tylko gęstą. Ywoja wydaje się idealna, aż mi zapachniało z ekranu.
OdpowiedzUsuńJa jakoś nie przepadam za zupami.
OdpowiedzUsuń