00:27

Potrawka z soczewicy i kiszonej kapusty z purée ziemniaczanym

Nie wiem jak nazwać ową potrawę - przypomina nieco bigos, ale nie ma w niej przecież nawet grama mięsa... Można się nią jednak nieźle najeść!

Potrawka z soczewicy i kiszonej kapusty z purée ziemniaczanym

Składniki na 4 porcje:
  • 2/3 szklanki suchej zielonej soczewicy
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka kiszonej kapusty
  • 30 dag pieczarek
  • przecier pomidorowy (200g)
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

    Purée
    :
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Soczewicę opłucz, zalej wodą, a następnie gotuj przez ok. 25 minut.
  2. Ziemniaki obierz, pokrój w kawałki i ugotuj na parze lub w wodzie.
  3. Marchewkę zetrzyj na tarce, pieczarki pokrój na kawałki. Soczewicę i pozostałe składniki (oprócz ziemniaków) umieść w dużym garnku, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około kwadrans.
  4. Ugotowane ziemniaki zblenduj z przyprawami. Podawaj ze świeżym rozmarynem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.