00:50

Aromatyczna pikantna chińszczyzna z ryżem

Ostatnio nabrałam ochoty na nowe, orientalne smaki. Padło na chińszczyznę, w wersji wegańskiej, bez tłuszczu. Ta kolorowa potrawa jest nie tylko bardzo pikantna, ale i wyjątkowo smaczna! Świetnie nadaje się do podania na obiad lub kolację w chłodne jesienne lub zimowe dni. Do jej użycia po raz pierwszy wykorzystałam sos sojowy - wybór padł na produkt marki Tao Tao o dość przyjaznym, pozbawionym zbędnych ulepszaczy składzie. Danie świetnie smakuje także na drugi dzień, dlatego warto od razu przygotować większą porcję.

Aromatyczna pikantna chińszczyzna z ryżem

Składniki na ok. 6 porcji:
  • 1 cukinia
  • 0,5 kg pieczarek
  • 3 marchewki
  • 1/3 selera
  • 2 pietruszki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 czerwone cebule
  • 1 ostra papryczka
  • 150g kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm startego imbiru
  • 2 szklanki suchego brązowego ryżu
  • 2-3 łyżki curry

  • Pikantny sos:
  • 2/3 szklanki passaty pomidorowej
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
  1. Cukinię pokrój w kostkę, skrop sosem sojowym, papryką w proszku i odstaw do lodówki.
  2. Przygotuj pikantny sos: wszystkie składniki umieść w małej miseczce i dokładnie wymieszaj.
  3. Marchew, seler i pietruszkę obierz, a następnie pokrój w słupki i wrzuć na kilka minut do gorącej wody lub gotuj przez chwilę na parze (tak aby wciąż były chrupiące). Wstaw ryż.
  4. Oczyszczone pieczarki pokrój na małe kawałki, a następnie umieść je na suchej patelni/woku i praż do czasu aż zmniejszą objętość i puszczą wodę (potem przelej ją do naczynia z sosem).
  5. Dorzuć posiekaną cebulę, po kilku minutach dorzuć gotowane wcześniej warzywa, cukinię, posiekaną w kostkę paprykę i kukurydzę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty imbir. Po chwili zalej wszystko przygotowanym sosem i gotuj przez około kwadrans mieszając od czasu do czasu.
  6. Podawaj z ryżem wymieszanym z curry.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.