Uwaga, uwaga - dzisiejsze ciasto jest wyjątkowe i zasługuje na szczególną uwagę :) Po pierwsze jest bezglutenowe, po drugie wegańskie, a po trzecie nie ma w nim cukru i innych niezbyt zdrowych składników. Świetnie nadaje się do zabrania ze sobą do pracy lub szkoły, można jeść je zarówno z nadzieniem, jak i bez, a w dodatku jest bardzo smaczne i lekko wilgotne. Przygotowywałam je już kilka razy i wiem, że na tym się nie skończy!
Wegańskie bezglutenowe dyniowo-marchewkowe ciasto
Składniki na prostokątną formę 26 cm x 12 cm:
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1 szklanka startej dyni
- 1 szklanka startej marchewki (ok.1-2 marchewki)
- 1/2 szklanki startych jabłek (ok. 1 jabłko)
- 15 szt. niesiarkowanych daktyli
- garść posiekanych migdałów
- 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka octu jabłkowego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
nadzienie: - 1/2 szklanki startej dyni
- 1/2 szklanki startych jabłek
- kilka posiekanych daktyli
- 1/3 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Do młynka do kawy wsyp kaszę gryczaną i dokładnie zmiksuj ją na mąkę (jeśli nie masz młynka, możesz użyć gotowej mąki ze sklepu). Wymieszaj ją z mąką kukurydzianą, posiekanymi migdałami, sodą, cynamonem i solą.
- Na tarce (lub za pomocą blendera) zetrzyj drobno marchew, dynię i jabłka, daktyle drobno posiekaj.
- Siemię lniane zalej 1/4 szklanki gorącej wody i odstaw na kilka minut.
- Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj ocet, wymieszaj.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia, umieść w środku masę i włóż do rozgrzanego do 160°C piekarnika na około 40-45 minut.
- Przygotuj nadzienie: wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę i podgrzewaj w małym garnku przez 5 minut mieszając od czasu do czasu.
- Kiedy ciasto ostygnie, przekrój je i umieść w środku nadzienie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.