19:30

Jabłkowo-czekoladowy deser z kaszy jaglanej

Kochacie kaszę jaglaną? Można z niej przygotować całkiem smaczny i prosty deser, choć przepis na pierwszy rzut oka może wydawać się nieco skomplikowany.

Jabłkowo-czekoladowy deser z kaszy jaglanej

Składniki na 1 dużą porcję:
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 jabłka
  • 8 niesiarkowanych daktyli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • malutki plasterek imbiru
  • 1 łyżka karobu lub kakao
Przygotowanie:
  1. Kaszę opłucz, a następnie zalej szklanką wody i gotuj na małym ogniu aż do wchłonięcia przez nią całej wody.
  2. W pojemniku blendera umieść pokrojone jabłka, daktyle oraz sok z cytryny. Składniki zmiksuj. Do osobnej miseczki wyłóż ok. 3 łyżki powstałego musu, resztę pozostaw w pojemniku blendera.
  3. Do środka dodaj przestudzoną kaszę, cynamon, kurkumę i imbir. Wszystko dokładnie zmiksuj, a następnie umieść połowę powstałej masy w wysokiej szklance.
  4. Do szklanki wlej odłożony wcześniej jabłkowo-daktylowy mus. Do pojemnika blendera dodaj karob lub kakao, zmiksuj i wyłóż zawartość do szklanki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.