Kochacie kaszę jaglaną? Można z niej przygotować całkiem smaczny i prosty deser, choć przepis na pierwszy rzut oka może wydawać się nieco skomplikowany.
Jabłkowo-czekoladowy deser z kaszy jaglanej
Składniki na 1 dużą porcję:
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 2 jabłka
- 8 niesiarkowanych daktyli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu
- malutki plasterek imbiru
- 1 łyżka karobu lub kakao
Przygotowanie:
- Kaszę opłucz, a następnie zalej szklanką wody i gotuj na małym ogniu aż do wchłonięcia przez nią całej wody.
- W pojemniku blendera umieść pokrojone jabłka, daktyle oraz sok z cytryny. Składniki zmiksuj. Do osobnej miseczki wyłóż ok. 3 łyżki powstałego musu, resztę pozostaw w pojemniku blendera.
- Do środka dodaj przestudzoną kaszę, cynamon, kurkumę i imbir. Wszystko dokładnie zmiksuj, a następnie umieść połowę powstałej masy w wysokiej szklance.
- Do szklanki wlej odłożony wcześniej jabłkowo-daktylowy mus. Do pojemnika blendera dodaj karob lub kakao, zmiksuj i wyłóż zawartość do szklanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.