22:00

Gryczano-marchewkowy chlebek z miodem

Dziś mam dla Was pyszną propozycję na chłodniejsze dni - sycący gryczany chlebek z miodem i cynamonem, idealny na jesień. Tym razem niestety w wersji niewegańskiej, ale za to bez glutenu :)

Gryczano-marchewkowy chlebek z miodem

Składniki na prostokątną formę 26 cm x 12 cm:
  • 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • 2 ekologiczne jajka
  • 1 szklanka startej marchewki (ok.1-2 marchewki)
  • 1 szklanka startych jabłek (ok. 2 jabłka)
  • 15 szt. niesiarkowanych daktyli
  • 30 szt. posiekanych migdałów
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
  • miód
Przygotowanie:
  1. Do młynka do kawy wsyp kaszę gryczaną i dokładnie zmiksuj ją na mąkę (jeśli nie masz młynka, możesz użyć gotowej mąki ze sklepu). Dodaj posiekane migdały, sodę i przyprawy, wymieszaj.
  2. Na tarce (lub za pomocą blendera) zetrzyj drobno marchew i jabłka, daktyle posiekaj.
  3. W misce roztrzep jajka i olej. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
  4. Formę wyłóż papierem do pieczenia, umieść w środku masę i włóż do rozgrzanego do 170°C piekarnika. Piecz około 30 minut. Podawaj z miodem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.