Dziś mam dla Was pyszną propozycję na chłodniejsze dni - sycący gryczany chlebek z miodem i cynamonem, idealny na jesień. Tym razem niestety w wersji niewegańskiej, ale za to bez glutenu :)
Składniki na prostokątną formę 26 cm x 12 cm:
- 1,5 szklanki mąki gryczanej
- 2 ekologiczne jajka
- 1 szklanka startej marchewki (ok.1-2 marchewki)
- 1 szklanka startych jabłek (ok. 2 jabłka)
- 15 szt. niesiarkowanych daktyli
- 30 szt. posiekanych migdałów
- 5 łyżek oleju kokosowego
- 1,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
- miód
Przygotowanie:
- Do młynka do kawy wsyp kaszę gryczaną i dokładnie zmiksuj ją na mąkę (jeśli nie masz młynka, możesz użyć gotowej mąki ze sklepu). Dodaj posiekane migdały, sodę i przyprawy, wymieszaj.
- Na tarce (lub za pomocą blendera) zetrzyj drobno marchew i jabłka, daktyle posiekaj.
- W misce roztrzep jajka i olej. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia, umieść w środku masę i włóż do rozgrzanego do 170°C piekarnika. Piecz około 30 minut. Podawaj z miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.