Jeśli lubicie sałatki, którymi można się najeść to ten przepis jest dla Was. Soczewica świetnie smakuje z surowymi warzywami polanymi pysznym sosem.
Sałatka z soczewicą, pomidorami i szpinakiem
Składniki na 1 porcję:
- 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
- 1 pomidor
- kilka rzodkiewek
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/4 cukinii
- 1/3 czerwonej cebuli
- garść świeżego szpinaku
- kilka czarnych oliwek
- szczypiorek
Sos:
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka octu jabłkowego
Przygotowanie:
- Soczewicę opłucz, zalej wodą, a następnie gotuj przez ok. 25 minut.
- Rzodkiewkę, pomidor, paprykę, cukinię, cebulę, szpinak i oliwki pokrój na kawałki, szczypiorek posiekaj.
- Przygotuj sos: do oleju dodaj rozgnieciony czosnek, sól, zioła, ocet.
- Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie ze sobą wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.