12:30

Sałatka z soczewicą, pomidorami i szpinakiem

Jeśli lubicie sałatki, którymi można się najeść to ten przepis jest dla Was. Soczewica świetnie smakuje z surowymi warzywami polanymi pysznym sosem.

Sałatka z soczewicą, pomidorami i szpinakiem

Składniki na 1 porcję:
  • 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
  • 1 pomidor
  • kilka rzodkiewek
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/4 cukinii
  • 1/3 czerwonej cebuli
  • garść świeżego szpinaku
  • kilka czarnych oliwek
  • szczypiorek

    Sos:
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka octu jabłkowego
    Przygotowanie:
    1. Soczewicę opłucz, zalej wodą, a następnie gotuj przez ok. 25 minut.
    2. Rzodkiewkę, pomidor, paprykę, cukinię, cebulę, szpinak i oliwki pokrój na kawałki, szczypiorek posiekaj.
    3. Przygotuj sos: do oleju dodaj rozgnieciony czosnek, sól, zioła, ocet.
    4. Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie ze sobą wymieszaj.

      Brak komentarzy:

      Prześlij komentarz

      Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.