Może nie jest to zbyt zdrowe danie, ale za to świetnie nadaje się jako sycąca przekąska w chłodne zimowe wieczory. Przygotowanie jest naprawdę proste, wystarczy chwila wolnego czasu i kilka podstawowych składników.
Pieczone w ziołach ziemniaki, papryka i pieczarki
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- ok. 1 kg ziemniaków
- kilka pieczarek
- 1/2 cebuli
- papryka w proszku
- zioła prowansalskie
- rozpuszczony olej kokosowy
- sól himalajska
- świeży rozmaryn
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz ze skórki i wraz z papryką pokrój na kawałki. Umieść wszystko w misce z kilkoma łyżkami oleju kokosowego, ziołami, papryką w proszku oraz szczyptą soli, wymieszaj i wrzuć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Piecz przez 30 minut w rozgrzanym do 170°C piekarniku.
- Pieczarki oraz cebulę pokrój na kawałki, wymieszaj wszystko z olejem kokosowym oraz ziołami. Po 30 minutach dorzuć składniki do naczynia żaroodpornego, wymieszaj i piecz przez kolejne 30 minut (możesz użyć termoobiegu). Gotową potrawę udekoruj świeżym rozmarynem. Świetnie smakuje też sosem pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.