22:45

Pieczone w ziołach ziemniaki, papryka i pieczarki

Może nie jest to zbyt zdrowe danie, ale za to świetnie nadaje się jako sycąca przekąska w chłodne zimowe wieczory. Przygotowanie jest naprawdę proste, wystarczy chwila wolnego czasu i kilka podstawowych składników.

Pieczone w ziołach ziemniaki, papryka i pieczarki

Składniki:
  • 1 czerwona papryka
  • ok. 1 kg ziemniaków
  • kilka pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • papryka w proszku
  • zioła prowansalskie
  • rozpuszczony olej kokosowy
  • sól himalajska
  • świeży rozmaryn
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obierz ze skórki i wraz z papryką pokrój na kawałki. Umieść wszystko w misce z kilkoma łyżkami oleju kokosowego, ziołami, papryką w proszku oraz szczyptą soli, wymieszaj i wrzuć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Piecz przez 30 minut w rozgrzanym do 170°C piekarniku.
  2. Pieczarki oraz cebulę pokrój na kawałki, wymieszaj wszystko z olejem kokosowym oraz ziołami. Po 30 minutach dorzuć składniki do naczynia żaroodpornego, wymieszaj i piecz przez kolejne 30 minut (możesz użyć termoobiegu). Gotową potrawę udekoruj świeżym rozmarynem. Świetnie smakuje też sosem pomidorowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.