23:33

Kolorowa wegetariańska pizza na spodzie z mąki razowej

Na samym początku zmiany sposobu odżywiania starałam się zastępować niezbyt zdrowe, kupne dania wersjami domowymi, wykonanymi ze zdrowych składników. Jednym z moich ulubionych smakołyków była wegetariańska pizza. Była - dlatego że w tej chwili jem ją tylko od święta ;) Ponieważ jednak te właśnie się zbliżają, przypomniałam sobie o niej, a przy okazji postanowiłam podzielić się przepisem. Co prawda mojej pizzy daleko do wyrafinowanego dania, ale za to przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę i nie wymaga specjalnych umiejętności.

Kolorowa wegetariańska pizza na spodzie z mąki razowej

Składniki na 2 średniej wielkości pizze:
  • 2 szklanki mąki żytniej razowej
  • 30g drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki soli
  • olej kokosowy

    sos:
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • szczypta soli

    dodatki:
  • ser
  • pieczarki
  • czerwona cebula
  • czerwona papryka
  • pomidor
  • kiszone ogórki
  • ostra papryczka
  • curry
  • oregano
  • świeża bazylia
Przygotowanie:
  1. Drożdże, miód i łyżkę mąki zalej 3/4 szklanki ciepłej wody, wymieszaj i odstaw na kilka chwil.
  2. Przygotuj sos: wszystkie składniki wymieszaj w garnku i gotuj przez kilka-kilkanaście minut.
  3. Mąkę wymieszaj z przyprawami, po chwili dolej do niej przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy i wyrób ciasto, a następnie podziel je na dwie porcje. Papier do pieczenia wysmaruj olejem kokosowym, a następnie uformuj na środku okrągły cienki placek z jednej porcji ciasta.
  4. Rozgrzej piekarnik do 170°C i umieść w środku ciasto na ok. 5-10 minut.
  5. Po wyjęciu z piekarnika, pizzę wysmaruj cienką warstwą sosu pomidorowego oraz udekoruj ulubionymi warzywami, a następnie umieść w rozgrzanym piekarniku na 10 minut.
  6. Po tym czasie dorzuć pokrojony w plastry ser i posyp całość szczyptą curry oraz oregano. Odczekaj 5 minut aż ser się rozpuści. Gotową pizzę udekoruj świeżą bazylią.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.