22:24

Wegańskie klopsy soczewicowo-jaglane z aromatycznym sosem pomidorowym

Ten kto powiedział, że rezygnacja z mięsa oznacza pożegnanie z pysznymi klopsami, z pewnością nie należał do zbyt kreatywnych osób. Wystarczy kilka zdrowych składników, a danie to znów może wylądować na Waszym talerzu - w zdecydowanie lepszej odsłonie! Nie zapomnijcie o sosie pomidorowym, który szczególnie przypadł mi do gustu. Smacznego!

Wegańskie klopsy soczewicowo-jaglane z aromatycznym sosem pomidorowym

Składniki na 20-25 sztuk:
  • 2/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2/3 szklanki suchej czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju kokosowego 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • pieprz
  • sól

    sos pomidorowy:
  • 2 szklanki naturalnej passaty pomidorowej
  • 10 pieczarek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • pieprz zielony
  • sól
  • świeży koperek
Przygotowanie:
  1. Kaszę i soczewicę opłucz, a następnie zalej ok.2,5 szklankami wody. Gotuj do czasu aż obie wchłoną wodę i zmiękną.
  2. Cebulę posiekaj na małe kawałki, a następnie podsmaż na oleju kokosowym.
  3. Marchew zetrzyj na tarce, wymieszaj z cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami i siemieniem lnianym i mąką ziemniaczaną. Dorzuć ugotowaną kaszę i soczewicę, wymieszaj lub zmiksuj wszystko na gładką masę za pomocą blendera.
  4. Za pomocą łyżki, umieść na papierze do pieczenia 20-25 porcji powstałej masy. Odczekaj aż wszystko ostygnie (wtedy masa będzie bardziej zwarta), a następnie za pomocą dłoni uformuj klopsy.
  5. Umieść je na 20 minut w rozgrzanym do 160°C piekarniku.
  6. Przygotuj sos: oczyszczone pieczarki pokrój na kawałki, a następnie umieść je na suchej patelni i praż do czasu aż zmniejszą objętość i puszczą wodę. Dodaj do środka passatę pomidorową, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez minimum kilkanaście minut.
  7. Klopsy podawaj z ziemniakami oraz świeżym koperkiem, polane obficie sosem pomidorowym.


1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.